Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров подписа заповед за временна забрана на някои дейности, включително и строителство, в района на Иракли-Емине.

Тя е със срок от една година.

Със заповедта се забранява строителство, с изключение на пречиствателни станции за отпадъчни води, пречиствателни станции за питейни води, съоръжения за третиране на отпадъци, пътища, укрепване на свлачища и други обекти от техническата инфраструктура.

Забраните се отнасят за територия с обща площ 39 201.782 декара, съобщават от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Основанията за издаване на заповедта са, че в района на Иракли-Емине има предложения за обявяване на две защитени зони по мрежата НАТУРА 2000 - една за местообитанията и една за птиците, които почти се припокриват като площ.

На посочената площ са идентифицирани 11 консервационно значими природни местообитания /като бели дюни, зараждащи се подвижни дюни/, източни гори от космат дъб, панонски гори със скален дъб и габър, популации на редки, уязвими, ендемитни и застрашени от изчезване видове висши растения и 8 вида гъби.

Всички те са с европейска значимост.

Вчера на оперативно заседание министър Чакъров представи пред правителството казуса „Иракли" и получи подкрепата на колегите си до изясняване на статута на тези територии - за срок от една година, върху тях да бъде наложено временно ограничаване на някои дейности, включително строителство.

Решението за срока на забраните беше взето с консенсус от министрите.