Нивото на река Тунджа при Елхово се повишава плавно и по прогноза е възможно достигане на червения праг на предупреждение в късните следобедни часове на днешния ден. Нивото ще остане над червения праг до полунощ на 10-ти срещу 11 март, съобщават от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

При Ямбол нивото на Тунджа е над оранжевия праг на предупреждение. Очаква се плавно да се понижава, като ще се задържи над оранжевия праг до късните часове на 10 март.

Според екоминистерството вниманието за водосборите на реките Тунджа, Марица и Сазлийка в долните течения също трябва да е повишено.

Нивото на река Сазлийка при Гълъбово е преминало оранжевия праг на предупреждение и ще започне плавно да се понижава, като ще остане над оранжевия праг до късните часове на 11 март на обяд.

Нивото на Марица при Харманли ще бъде над жълтия праг на предупреждение до късните часове на 10 март. Нивото й при Свиленград е преминало оранжевия праг на предупреждение и ще остане над него до късния следобед днес.

Нивото на р. Мочурица при с. Воденичане е преминало оранжевия праг на предупреждение и се очаква днес да започне плавно да се понижава, като ще се задържи над него до обяд на 11 март. Нивото при с. Чарда е преминало оранжевия праг и се очаква днес да започне плавно да се понижава, като ще се задържи над него до късните часове на 10 март.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН), времето днес ще е с отслабващи валежи. В планините - от сняг с количества между 5 и 10 л/кв.м. В равнините - от дъжд с количества до 5 л/кв.м. Почти без валежи ще е в Североизточна България. Утре на отделни места ще превали слаб сняг, в източните райони - слаб дъжд. Очаквани количества - между 1 и 5 л/кв.м. В сряда - без съществени валежи.

От МОСВ предупреждават, че към настоящия момент водните количества в по-голяма част от страната са над праговете за високи води, а водното количество на р. Сaзлийка при гр. Гълъбово е над прага за внимание.

В резултат на регистрираните валежи от дъжд и сняг, положителните температури и повишената почвена влага, и оттичането на реките днес и утре все още са възможни повишения на речните нива - главно в долните течения на реките.

Дунавски басейн: долните течения на реките и съответните им притоци: р. Лом, р. Огоста, р. Осъм, р. Янтра, р. Русенски Лом.

Черноморски басейн: р. Провадийска - долно течение, р. Камчия - средното и долно течение, както и долните течения на р. Двойница, р. Айтоска, р. Русокастренска, р. Средецка, р. Факийска; р. Ропотамо, р. Велека, р. Резовска .


Източнобеломорски басейн:

-р. Тунджа - водосборът й след вливането на р. Мочурица преди Ямбол;

-р. Марица - водосборът и притоците й след вливането на р. Сазлийка;

В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите, отбелязват от МОСВ.