Четирима са блокираните българи в град Ухан, Китай, откъдето тръгна опасния коронавирус. Това заяви пред bTV временно управляващият българското посолство в Пекин Владислав Спасов.

Все още няма ясен план как да бъдат изведени българите от града. Очаква се днес да излети самолет с американски граждани.

"Опцията за качване на наши съграждани на американски самолет не стои, защото американската държава иска те да имат право на постоянно пребиваване. Самолетът, който ще излети за Съединените щати, ще кацне в Съединените щати. Те трябва да имат такова право на пребиваване, иначе не могат да се качат на този самолет. Тази опция е непосилна за нас. Заявили сме официално на френските колеги, че искаме нашите съграждани да са с тях на самолета", съобщи Спасов.

Трима са българите в блокирания град Ухан

Трима са българите в блокирания град Ухан

Обсъждат се варианти за тяхното извеждане

Той обяви, че се разглеждат опции за помощ от още две държави, но не уточни кои са те.

"Ние, както в Пекин, така и в Брюксел, така и в София имаме тясна връзка с нашите европейски колеги и работим за едно европейско решение. Структурите на ЕС за такива ситуации са активизирани. Дори и някои държави да не успеят самостоятелно, целият ЕС с обединени усилия ще им помогнем", коментира още Спасов.

Позицията на властите в Китай е, че чужденците, които в момента са в Ухан, трябва да останат там.

СЗО: Опасността от коронавируса е висока

СЗО: Опасността от коронавируса е висока

Организацията коригира оценката си

Припомняме, че вчера беше съобщено, че блокираните българи в Ухас са трима. 

По-рано временно управляващият посолството ни в Пекин Владислав Спасов също заяви, че към момента няма данни за българи, които да са засегнати от коронавируса.