Общо поне 15 милиона лева отклонение допуска в калкулациите си общинската комисия "Бедечка" в Стара Загора. Комисията смята колко би струвала новата инфраструктура, която трябва да се изгради с общински пари, ако парк Бедечка се превърне в квартал. Комисията смята също колко би струвало отчуждаването на частни терени, за да се запази паркът, съобщават от гражданско движение "Запазете Бедечка".

Въпросната комисия от общински съветници "пропуска" да сметне в инфраструктурата мост на четирилентов булевард, кръстовище и кръгово движение. Комисията подценява и останалите разходи за инфраструктура, като "забравя" да калкулира проектиране, строителен надзор и т.н. Всичко това проличава в няколкото открити заседания на комисията, на които присъстват и защитници на парка.

В открито заседание общинарите първо обявяват, че разходите за инфраструктура ще бъдат минимум 21 милиона лева (без проектирането и други допълнителни, които нямало как да се знаят), после ги свеждат до около 17 милиона лева. Накрая стигат до число от 14. Това число фигурира в т.нар. доклад на комисията, с който защитниците на Бедечка вече разполагат.

Временна комисия предвижда строеж в парк Бедечка

Временна комисия предвижда строеж в парк Бедечка

Обсъждат колко ще струва отчуждаването на намиращите се в парка частни имоти

До 19 април въпросният "доклад" е трябвало да бъде готов. До петък обаче той не е качен дори на сайта на Общината. "Докладът" е в "готовия" си вид едва сега и ще бъде представен на сесията на Общинския съвет на 27 април, коментират защитниците на парка.

Според тях, елементарна сметка показва, че сумата за инфраструктура е доста по-голяма, а със споменатите липсващи сега пера парите стават не по-малко от 30 милиона. Така занижаването на цената на инфраструктурата се оказва близо двойно.

От "Запазете Бедечка" допълват, че в същото време комисията смята средна цена за отчуждаване на частен терен от около 150 лв на декар, въпреки че в собствените ѝ документи фигурира средна цена от около 134 лв на декар. Това реално прави около 30 милиона, и то за съвсем малки парцели - около 500 - 600 кв.м.

Цената би била такава обаче, само ако всички имоти са маломерни, има налична към днешна дата инфраструктура и има пазар - търсене на подобни имоти - което изобщо не е така, смятат те.

Според защитниците на парка, ако се направи дори елементарен преглед на цените на имоти, се оказва, че цената на отчуждаването може да се окаже доста по-ниска, не повече от около 20 милиона и то ако имотите са придобити (възстановени) законно, за тях няма обезщетения и са спазени всички изисквания за актовете, свързани с това.

Референдум да реши бъдещето на парк "Бедечка"

Референдум да реши бъдещето на парк "Бедечка"

Или изграждат инфраструктура за строеж, или отчуждават за парк

Защитниците коментират, че най-вероятно целта на комисията е да покаже колко скъпо е запазването на парка и колко евтино е изграждането на квартал. Сметката по пера обаче сочи, че нещата стоят точно обратно. Преди да се говори за каквото и да било плащане, трябва да се говори за разследване и ревизия на порочни решения назад в годините, довели до скандалната ситуация с имоти за застрояване в зелената площ, допълват те.

В заключение защитниците на парка съобщават, че досега комисията действа в абсолютен разрез със започнала в Общинския съвет законова процедура за промяна на ОУП и запазване на парка - както постановява Общинският съвет през септември с огромно мнозинство. Комисията дори си позволява да предложи като вариант и отмяна на това решение на ОбС. Гласувалите т.нар. доклад на комисията са Стефан Анков, Иван Митров, Румен Димитров, Гергана Микова, Михаил Михайлов, Тунджай Йозтюрк и Ивета Лазарова. Тихомир Димитров и Недялко Ангелов са се въздържали.