Светият Синод на Българската православна църква (БПЦ) призова държавните институции да предприемат нужните мерки, практиката да се работи в почивни дни и на празници да бъде ограничена само до сферите и отраслите, които не позволяват прекъсване на трудовия процес, и те да бъдат ясно регламентирани. Това се посочва в становище на Синода, публикувано официално на сайта му късно снощи.

В становището се отбелязва, че през последните години все по-често явление става да се работи през тези почивните дни. По този начин обаче хората се лишават от правото на почивка и личен живот - време, отредено да се посветят на Бога и техните близки, както и да възстановят своите духовни и физически сили, посочва Църквата. В становището й се изтъква още, че празничните дни са отредени за Господа, за богослужение в храма и молитва, за да се укрепим духовно.

„В тези дни отдаваме мислите си на Бога, който е любов, на добротворство, на хората, с които Бог ни е обградил - съпрузи, деца, родители и близки", пише още в становището на Светия Синод.

От Църквата припомнят, че у нас е въведена петдневна работна седмица, а нормалната продължителност на работното време е до 40 часа. В действителност обаче чрез т.нар. сумарно отчитане на работното време много работодатели ангажират работниците и служителите си и в неделните и празничните дни. От Синода смятат, че тази тенденция следва интересите на бизнеса, но се неглижират физическото и духовното здраве на трудещите се. Освен това се накърняват пълноценните отношения със семействата и близките им. Според духовниците това пък неминуемо се отразява пагубно на отделните личности на обществото като цяло.

От Църквата подчертават, че за християните денят за почивка е неделята - денят на преславното Христово Възкресение, както и големите християнски празници.

Темата е била обсъдена и по време на среща между президента на КНСБ Пламен Димитров и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. От синдиката поясниха, че в медиите проблемът не е бил отразен съвсем точно. Било възприето въобще да не се работи събота и неделя, а не сумираното отчитане на работното време.

От синдиката поясняват, че основният проблем в медийния отзвук е било подминаването или липсата на достатъчно внимание и отношение към социалната страна на въпроса - отнемането на празничните и почивни дни за работниците, чрез което се нарушава връзка между професионални, семейни и лични ангажименти и задължения и възможността за общуване с църквата, ерго с Бога, за онези които имат нужда от това.

Вместо това се поставяли въпроси от типа какво ще стане, ако не са отворени магазините в неделя, от къде ще пазаруваме, ако моловете и големите хранителни магазини не работят в неделя и други подобни, без да се отчита практиката и опитът на редица държави в ЕС и извън него (Австрия, Швейцария и др.).

От КНСБ намират за необходимо незабавно да се подготвят конкретни текстове за изменения и допълнения в Кодекса на труда, които да предложат на МС с оглед решаване на поставените въпроси.

След това текстовете ще бъдат предоставени и на БПЦ, за да се стигне до окончателното предложение, за което има принципна договореност.

Накрая КНСБ припомня и четвъртата Божа заповед, която гласи: „Помни съботния ден, за да го светиш, шест дни работи и върши в тях всичките си работи, и седмия ден е събота на Господа, твоя Бог".