Проливни дъждове и бури, придружени от силни ветрове, на места със скорост до 113 км/ч, предизвикаха множество наводнения в почти цяла Италия. По информация на българското посолство в Рим ситуацията е критична в много области, съобщават от външно министерство. 

Затова от МВнР препоръчват на българите живеещи в Италия или пътуващи за страната, да следят информациите за актуалната ситуация и по възможност да избягват засегнатите райони и най-вече Венеция и околностите.

Най-засегнати са южните райони, като в някои градове е обявен "червен код" за опасност.

Рекордно високо е нивото на водата във Венеция - 187 см., като това е най-високото ниво след наводнението през 1966 г. Пораженията след обилните валежи в града са тежки - освен потънали и изтласкани лодки до бреговете, водата е навлязла и вътре в базиликата "Сан Марко". Съобщава се за два смъртни случая на остров Пелестрина.

В Матера училищата са затворени, улиците в града са наводнени, вода и свлачища кал са навлезли в домовете на много домакинства. В област Пулия след изключително силния вятър и вълните на йонийския бряг, достигащи над 5 метра, има множество изкоренени дървета и срутени покриви. В почти цялата провинция училищата са затворени, а в Лече достъпът до паркове е забранен.

Днес отново се очакват проливни и интензивни дъждове. Има проблеми с телефонните връзки. В някои райони на Южен Тирол през нощта е паднал сняг и снежната покривка на места достига до 40 см. Трафикът е силно затруднен.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Рим на телефони: +39 06 3224640, +39 06 3224643, както и с генералното ни консулство в Милано на телефони: +39 02 84942941, +39 333 7826043.