Няма сериозни рискове за църквата след смъртта на патриарх Максим, смята богословът и бивш шеф на Комисията по вероизповеданията към Министерски съвет Иван Желев.

„Рискът е това, което става в „кухнята" да излезе навън. Когато в една къща се карат и нищо не се чува навън - това е добре. Когато започват обаче да се чуват нещата, тогава е лошо", коментира пред медиите Желев.

Според него е нормално да има различни мнения и да има претенции дали един или друг митрополит да излезе напред. Той изрази надежда, че тези неща ще си останат вътре в „кухнята", а ние ще се радваме на един достоен български патриарх, който трябва да бъде избран до 5 март следващата година.

„Надявам се новият български патриарх да бъде достоен, какъвто беше патриарх Максим. Той беше изключителна личност, кой каквото ще да говори за него", коментира още богословът и добави: „Патриарх Максим бе един човек - свят по живот, изключително ерудиран и който не допускаше до себе си хора, които биха го дискредитирали".

По думите на Желев Дядо Максим е държал на църковния мир и никога срещу никого не е казал нищо лошо. Никога не е охулил никого, въпреки че той самият е бил доста хулен от различни страни.

Желев изтъкна, че патриарх Максим е завещал на Българската православна църква неговия дух, неговия маниер на постъпване - винаги да бъдем смирени.

Според богослова изборът на нов патриарх едва ли ще стане до Нова година, тъй като процедурата е дълга и отдавна не е имало патриаршески избиратели. Той обясни, че сега предстои да бъдат избрани църковни настоятелства, които да излъчат епархийски избиратели, а те от своя страна - патриаршески такива.

На този етап Желев отказа да прави каквито и да било прогнози за това кой ще оглави Българската православна църква: „Прогнозите ще правим, след като го погребем, което ще стане най-вероятно в събота или неделя, тъй като се очаква да пристигнат главите на чужди православни църкви".