Проблемът с опасното явление „диво къмпингуване" е огромен, алармира за пореден път Национална асоциация „Българско Черноморие". От асоциацията призовават държавата да се намеси и да предотврати трагични случаи, които според наблюденията й има риск да се случат в районите на „диво" къмпингуване.

Поводът за апела е пожарът, който избухна преди два дни в гориста местност край Слънчев бряг. След потушаването на огъня органите на реда са открили огнище и останки от запален огън. Имало и следи от пресни хранителни продукти. Именно това ги навело на мисълта, че пожарът е предизвикан от запален от къмпингуващи огън.

Вследствие на пожара изцяло изгоря дървена едноетажна постройка, приспособена за конна база, шест коня, лека кола, автокаравана и каруца.

Спрете с летящите фенери, призовава агенцията по горите
Още...

Във връзка с този пожар от Национална асоциация „Българско Черноморие" изразяват съжалението си, че само са сигнализирали институциите за рисковете от „дивото" къмпингуване. Те смятат, че ако са били по-настойчиви в исканията си и са поискали незабавна забрана не само за паленето на огън, но и поддържането му и ползването му на нерегламентирани места, може би е нямало да се стигне до пожара край Слънчев бряг.

Ако държава ни беше чула, сега тези шест коня, жертва на човешкия нихилизъм, арогантност към природата и чуждата собственост, може би щяха да са живи и благородно да радват любителите на конния спорт. Ами ако това бяха шест броя изгорели човешки тела? Ако сред тези трупове имаше и деца", възмущават се от асоциацията.

Те призовават държавата да направи проверка вечерно време и да забрани паленето, поддържането и използването на огън на открито, извън регламентираните места.