Апетитът към дюните в най-големия курорт Слънчев бряг са от години. Те се намират на първа линия около "Какао бийч", комплекс "Оазис" и станцията на Министерски съвет.

От сдружение „Синята планета" настояват държавата да защити последните останали свободни и диви територии в курорта.

Недопустими са опитите за незаконно заграбването на земята, която е изключителна държавна собственост, изтъкват еколозите.

"Подкрепяме сигнала на "Слънчев бряг" до прокуратурата за опита да бъде заграбена незаконно държавна земя, разположена около централния вход на южния плаж до Несебър", посочват от "Синята планета".

Терените с обща площ около 14 дка са собственост на акционерното дружество, притежаващо инфраструктурата на най-големия морски курорт в България. Една част от терените са реално пясъчни дюни и върху тях са разположени плажни съоръжения.

"Държавата и община Несебър незабавно трябва да спрат входираната точка в дневния ред на предстоящата сесия на Общинския съвет в Несебър, която ще се проведе утре", настояват еколозите.

Зам.-кметът Виктор Борисов по строителство на община Несебър е направил предложение за изменение и изработване на ПУП-ПРЗ, който включва въпросните терени. В предложението, което трябва да бъде гласувано от съветниците, се предлагат проекти за 3 урегулирани поземлени имота, в които попадат защитените пясъчни дюни. Вероятно целта е да започне строителство, завършват от сдружение "Синята планета".