В патриаршеския катедрален храм "Св. Александър Невски" главата на Българската православна църква патриарх Максим отслужи Света Рождественска литургия.

На Рождественското богослужение присъстваха стотици миряни, сред които и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

В края на богослужението Стобийският епископ Наум прочете Рождественски поздрав, подписан от Светия синод. С него църквата поздравява всички православни в Родината и извън нея:

„Ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци, защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, който е Христос Господ. Възлюбени в Господа чеда на светата ни църква, днес е ден на радост, на онази неизказана радост, за която някога ангелът господен благовести на витлеемските пастири, а чрез тях и на цялото човечество.
Роди ни се Спасител, който е Христос Господ. Честито и благословено Рождество Христово".

Рождественското послание завърши с тържествена молитва "Бог да съхрани за много години патриарха, църквата и всички вярващи християни".

В края й българският патриарх Максим, цитиран от Дарик радио, отправи поздрав към всички православни християни:

„За много години. Честити празник. Божието благословение да бъде върху всички нас. Амин!

Снощи по традиция патриарх Максим оглави празничното богослужение по случай Бъдни вечер, на което присъства и президентът на България Георги Първанов.

В края на богослужението Негово Светейшество, като духовен баща на всички православни българи, отправи своя благослов към всеки дом в родината и извън нея, който посреща раждането на Спасителя.

Благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци.

Нека светлата радост на Рождество Христово, към която ни приканват ангелите и ни призовава светата църква, да топли нашите сърца, да грее в душите на всички, които се нуждаят от нашето състрадание и от нашата помощ. Божествената любов, възпята в Рождество Христово, да празнуваме заедно с чисти сърца.

И таза свещена вечер, наречена Бъдни вечер, както всяка година преданата църковна челяд ще посрещне Богомладенеца Христа в семейния си уют с коледна елха, постна трапеза, украсена със свещ, окадена с благоуханен тамян, с благопожелателна молитва. Да е благословена празничната трапеза на Бъдни вечер. Честито Рождество Христово на родната ни челяд в България и извън нейните предели. За много години! Честит празник", пожела на миряните патриарх Максим.