18 от 28-те държави членки на ЕС са в нарушение на директивата и в наказателна процедура по отношение на замърсяването на въздуха, посочи екоминистърът Ивелина Василева пред депутатите в Комисията по околната среда.

Депутатът от ДПС Джевдет Чакъров изтъкна, че в Европа 40% от населението живее при завишени нива на фини прахови частици (ФПЧ). У нас близо 90% от населението живее в такава среда. По тази причина той се поинтересува от мерките, които МОСВ предприема в контекста и на наказателната процедура срещу страната ни.

Министър Василева подчерта, че мерките трябва да бъдат комплексни. Отчитала се положителна тенденция, която била резултат от усилията на местно и централно ниво.
Това се дължи на инвестициите на местно ниво за подобряване на градската среда, проекти за енергийна ефективност за градския транспорт и усилията за използване на алтернативни начини на мобилност.

„Смятаме, че законодателната инициатива, която бе предприета, също ще даде подобряване на ситуацията", убедена е Василева.