Явор Милушев Парламентарната комисия по културата гласува против проектозакона за радиото и телевизията, който се очаква да бъде обсъден в парламента на първо четене тази седмица. 13 депутати присъстваха на извънредното заседание на комисията, 7 бяха против.

Коментарът на Милена Милотинова

В становището на комисията се подчертава, че е взето предвид и мнението на професионалната общност, която в по-голямата си част не приема този проектозакон. Конструирането на Националния съвет за електронните медии не дава гаранции за обществена представителност между отделните институции и власти. В декларацията се предупреждава също, че е предвиден прекомерно засилен контрол на медийния съвет върху националните радио и телевизия.

Председателят на парламентарната културна комисия, Стефан Данаилов обясни, че нов медиен закон действително е необходим, но не този проект.

Против проектозакона са били двама представители на НДСВ – Явор Милушев и Весела Драганова. Милушев подчерта, че неговите забележки по проектозакона са точно 54 и предупреди, че ако той бъде приет, сериозно ще накърни медийната среда.

На практика цялото управление на медиите ще изпадне в пряка политическа зависимост от волята на комисията по медии и регулаторния орган, коментира той. Така се създава една командна административна система, която ще доведе до тежки последици, смята НДСВ-депутатът.