Снимка Народното събрание отложи разискванията за избор на членове на СЕМ от парламентарната квота. Искането беше на опозицията с аргумента, че медийната комисия не е събрала необходимата информация относно евентуално агентурно минало на шестимата кандидати, предложени от парламентарните групи.

115 депутати подкрепиха отпадането на точката от дневния ред след неколкократно прегласуване на предложението за отлагане на избора на членове на СЕМ по искане на Благой Димитров от СДС и на заместник-председателя на Народното събрание Любен Корнезов.

Аргументът на опозицията бе, че ако НС избере нови членове на СЕМ, преди да е извършена проверка, както изисква медийния закон, дали са били сътрудници на бившата ДС, парламентът може да се окаже в срамната позиция от преди две години. Това подчерта Благой Димитров. Тогава в СЕМ влезе ченге и след това се наложи съветът да го извади от състава си, припомни още депутатът от СДС.

Председателят на медийната комисия Милена Милотинова отбеляза, че е направила писмено запитване до председателя на вътрешната комисия Владимир Дончев по въпроса и в отговор е станало ясно, че комисията няма достъп до архива на МВР, за да направи подобна проверка. Вътрешната комисия да влезе във връзка с шефовете на специалните служби и да направи проверката за кандидатите за СЕМ, препоръча Корнезов.

Припомняме, че НДСВ предлага за член на регулаторния орган Райна Николова, ДПС издига Райчо Райков, БСП Васа Ганчева и Илиян Велчев, а Александър Стайков и Асен Сираков са съответно номинации на ОДС и движение “Оборище”.