Бързото изграждане на три минизавода за преработка на отпадъци е част от аварийната програма за сметището в “Суходол”, която представи днес Любен Дилов-син пред жителите на село Волуяк, което е в рамките на столичния район “Връбница”.

Заводите ще разпределят отпадъците в специални сортировъчни бази на територията на трите софийски ТЕЦ-а по технологията “Херхоф”. Предимство на системата е, че няма да се налага боклуците да бъдат изхвърляни напълно разделно, достатъчно е само да се отделя стъклото и гумата.

Централите ще бъдат снабдени със специални филтри, за да не замърсяват въздуха. Дилов предложи и система от стимули за гражданите да събират разделно отпадъците, както това се прави по света.

Срещу незаконните сметища Дилов обеща драстични глоби и механизъм, който ще принуди инспекторите да си вършат работата. •Ако се разходим в който и да е квартал на столицата, за 20 минути ще съберем 20 000 лева от глоби, инспекторите обаче нямат особен стимул да го правят.•
Дилов предлага те да са на минимална заплата и на процент от събраните глоби.
•Така ще решим проблема с боклука, а в общината ще влязат пари, които ще бъдат вложени отново в чистотата – за поддържане на междублоковите пространства и почистването на снега,• обясни кандидатът за кмет на Гергьовден, БЗНС-Народен съюз и Демократическата партия.

Фирмите-концесионери освен това трябва да имат ясни отговорности към чистотата и това трябва да стане с анекси към договорите за качеството на работата им.