Директорът на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев отказва да бъде маша за лустрация на един човек и не може да освобождава и назначава конкретни хора по искане на един човек.

Това заяви той в студиото на Нова телевизия в коментара си на скандала, който разтресе първата ни сцена с главни действащи лица режисьорът Александър Морфов и новия PR на театъра Велислава Кръстева, която бе и дългогодишен PR, а и депутат от ДПС.

Според Василев конфликтът всъщност е запален от Министерство на културата в лицето на Велислав Минеков. Иначе по думите на директора сценария е по филма "Да разлаем кучетата", а скандалът е извън Народния театър.

"Конфликтът беше изнесен извън сградата на театъра именно от служебния министър, който каза, че в Народния театър има война", заяви Василев, който е убеден, че всъщност той самия е целта, а пък Велислав Минеков иска да кадрува в Народния театър. Това не може да се прави от един служебен министър, настоя Василев и изтъкна собствените си постижения. Освен това министър Минеков не може да извърши проверка - изпратил е писмо за това, а самият Василев му е отговорил, като бил обяснил какво трябва да се направи от съответните структури с компетенциите да извършват проверки.

Велислав Минеков твърди, че има отказ от ръководството на Народния театър да се предоставят всички външни договори. Васил Василев обаче заяви, че културният министър не е контролиращ орган и не може да изисква документация за "неясни цели". "Няма отказ. Напротив. Веднага като бивш негов съветник съм върнал отговор на неговото писмо, в което писмо съм описал каква е процедурата и какво трябва да се направи, за да се предизвика проверка в Народен театър "Иван Вазов" и съм изразил ясно моето становище, че ние сме готови по всякакъв начин да съдействаме за тази проверка", подчерта директорът на институцията. По думите му вчера по надлежен ред документите са изискани и предстои проверка.

Василев изтъкна и писмото, изпратено от служители в негова защита, което вчера министър Минеков заяви, че ще изхвърли в кошчето. Василев заяви, че писмото е от "ядрото на творческата трупа на Народния театър" и това е "меродавното мнение".

По отношение на напусналия главен режисьор Александър Морфов, Василев заяви, че той може да си направи собствен театър, ако желае, и че всъщност "той се нуждае да има собствен театър". Директорът направи и намек за неадекватно поведение на режисьора - среднощни SMS-и, по които може да се напише интересна книга.

Режисьорът Александър Морфов застана срещу пиарката на Народния театър Велислава Кръстева с обвинения в политическа пропаганда, след като придружи Ахмед Доган до избирателната секция на втори октомври, както всъщност прави на всеки едни избори от години.

Според Василев и единият служител, в лицето на Александър Морфов, и другият, в лицето на Велислава Кръстева, са знаели при подписването на договорите си, че ще работят заедно, а договора си Морфов е подписал дори след Кръстева. "Защо Александър Морфов, който идва впоследствие, след Велислава Кръстева, не е казал нито дума, не е казал, че има някакви притеснения за политически пристрастия", попита той.

Василев подчерта и че госпожа Кръстева е PR на театъра и "това е слугинска длъжност". Тя трябвало да осигури публичност и доброто представяне на звездите на театралната сцена.

По думите му всеки един служител на театъра е на първо място гражданин и ако не пропагандира от сцената, гражданската му позиция няма значение. "Какво прави в извън работното си време е нейна работа, това е гражданска позиция, щом не ангажира с политическите си пристрастия Народния театър и сцената му."

На въпрос обаче ще поиска ли оставката на Велислава Кръстева, за да потуши по някакъв начин напрежението, Василев заяви, че се смесват темите, като по този начин не даде знак, че има намерение да върне обявилите напускането си големи творчески имена. Припомняме, че след Морфов, напускането на театър "Иван Вазов" обявиха и Захари Карабашлиев и Явор Гърдев.

Според Васил Василев напрежението е "един служител има сблъсък с друг служител, като и двамата той ги е поканил да бъдат част от неговия екип".

Освен това Василев постави под съмнение осъзнатостта на протеста на Александър Морфов, тъй като причините за деянието си - надраскването на вратата - са обявени едва два дни по-късно. "Два дни по-късно осъзнаваш, че това е протест. Защо на 3 октомври Морфов не е дошъл при мен, да разговаряме, да разрешим проблема..."

Директорът подал сигнал в полицията, където на разпит е викан Александър Морфов, тъй като "не съм и предполагал, че един световно известен режисьор ще пише по вратите".

През цялото време на разговори Васил Василев настояваше, че по-важните теми за разговор е какво се случва на сцената на Народния театър и репертоара му, както и това, че след като не е одобрено постановление 323 на МС за заплащане и бюджета на театрите, от месец юни сцените остават без финансиране, няма да имат бюджет и работят на тъмно.