Публикуваме един от няколкото разпространени доноса, качени на сайта на Криминален свят.

Социологът Андрей Райчев разпространи в Интернет доноси на агент Алберт, които засягат брата на Райчев – Владимир.

Те са правени в началото на 80-те, когато и агентът, и потърпевшите са били студенти в СУ.

Андрей Райчев е изпратил и по e-maila на БНР копие от документи на бившата Държавна сигурност, които свидетелстват за доносите на “Алберт” срещу свои състуденти.

Документите са сред декласифицираната информация, предадена преди дни от МВР на журналистката Ангелина Петрова след нейно официално запитване.

Пред БНР журналистът Георги Коритаров, когото вътрешният министър Петков обяви като агент Алберт, заяви, че ще коментира съдържанието, както и постъпката на Райчев, след като бъде изслушан от парламентарната комисия по сигурността.

При добра воля изслушването може да стане още в четвъртък, каза Коритаров.

За мен е изключителен комплимент, когато хора като Румен Петков и Андрей Райчев се опитват да ме съсипят”, коментира журналистът. Според него определението “доносник” трябва да стане нещо като почетно звание.

“Защото когато хора, за които могат да се кажат редица и различни други неща, използват това определение, мисля, че това само по себе си говори много за степента на разклатеност, на нестабилност на ценностите в България”, посочи той.

“Не смятам за изпадам в емоционални кризи, депресии или по някакъв начин да давам повод на кампанията срещу мен да се смята, че е успяла”, каза още Коритаров.

В сутрешното предаване на БиТиВи пък социологът Райчев нарече Коритаров – „морален изрод”, с уговорката, че казаното не е емоция, а премислено.