Европейската комисия провежда обществена консултация относно бъдещето на европейския добив на неконвенционални изкопаеми горива, например на шистов газ.

ЕК цели да гарантира, че ако се разработват източници на неконвенционални изкопаеми горива, това няма да представлява опасност за здравето на гражданите, климата и околната среда, при максимална правна яснота и предвидимост за гражданите и операторите. Това ще спомогне да се гарантира, че потенциалните ползи от подобни разработки за икономическата и енергийна сигурност ще бъдат постигнати безопасно и с мисъл за благосъстоянието на обществеността и околната среда.

Въпросите в консултацията обхващат теми като цялостните възможности и предизвикателства, възможните мерки за намаляване на рисковете за здравето и околната среда, мерки за увеличаване на прозрачността на дейностите и общи препоръки относно действията на равнище ЕС.

Всички заинтересовани лица, организации и публични органи се приканват да споделят своите гледни точки относно възможностите и предизвикателствата, които съпътстват разработването на подобни проекти, както и относно най-добрите начини за справяне с набелязаните трудности.

Въз основа на анализите, проведени след 2011 г., Европейската комисия ще предложи през 2013 г. рамка за управление на риска, намаляване на регулаторните слабости и осигуряване на максимална правна яснота и предвидимост за операторите на пазара и гражданите в ЕС .

Крайният срок за представяне на становища е 20 март 2013 г. Консултацията е достъпна на всички 23 официални езика в ЕС.