Пред Министерски съвет се състоя протест срещу неспазването на НАТУРА 2000 и по-конкретно в защита на Пирин и местността Кара дере край Бяла.

Близо 50-ина души от правителствени и неправителствени организации внесоха списък с искания в МС.

Еколозите се събраха с плакати „Бойко, айде без сергейщини!", „Мутри=офшьорки". Те се обявиха основно срещу масовото застрояване на Иракли и защитените зони в Пирин.

Протестът се организира поради издадените от МОСВ решения за строителство на нови ски съоръжения в Национален парк „Пирин" на МОСВ, които нарушават Конвенцията за световното наследство на ЮНЕСКО и вкарват Националния парк в списъка на обектите в опасност.

Природозащитниците настояха да бъде отстранен шефът на РИОСВ Бургас и всички негови решения да бъдат ревизирани. Те обмислят и да подадат жалба в Европейската комисия и да съдят страната ни за цялостно неспазване на НАТУРА 2000, застрояване на защитени зони и системно неспазване на регламентите, залегнали в нея.

Незаконно застрояване има и Шкорпиловци, изтъкнаха еколозите.

Те обявиха, че ще потърсят персонална отговорност от четири лица в Министерството на околната среда и водите.

Става въпрос за министър Нона Караджова, заместника й Евдокия Манева, директора на дирекция „Национална служба за защита на природата" Михаил Михайлов и директора на парк „Пирин" Георги Грънчаров.

Тези четири лица визираме като лично отговорни, посочиха още протестиращите.