Еколози призоваха ООН да включи Еверест в световния списък на застрашените обекти, съобщи БиБиСи.

Учените твърдят, че в резултат на топенето на ледниците рязко се е покачило нивото на планинските езера, което заплашва Хималаите с катастрофални наводнения.

Кампанията за защита на най-високата планина в света е в рамките на по-мащабна инициатива за съкращаване изхвърлянето на въглероден двуокис в атмосферата, провеждана от световно известни пътешественици и членовете на базираната във Великобритания организация “Приятели на Земята”.

Еверест е символ на мощта на природата, а не само на Непал и ако тази планина е застрашена от климатичните промени, то тогава ситуацията наистина е много сериозна, заявява директорът на непалския отдел на “Приятели на Земята” Пракаш Шарма.

Макар екоактивистите да признават, че инициативата им е по-скоро символичен акт, то те са на мнение, че ако политиците са неспособни да се борят срещу глобалното затопляне, те ще намерят други пътища, включително и съдебни.

Подчертава се обаче, че дори ЮНЕСКО да се ангажира в кампанията срещу изхвърлянето на вредни газове в атмосферата, то в устава на тази организация не е посочено как правителствата по света да бъдат задължени да поемат този ангажимент.