Становището на екоминистерството е - изхождайки от разрешителното, което е дадено за експлоатация на депото - че сметището в Суходол е в експлоатационна годност до края на 2005 година.

Това заяви пред “Дарик радио” министърът на околната среда Долорес Арсенова. Ако се работи по одобрената специална технология за оросяване и пресяване, може да има и по-дълъг срок, коментира тя.

Още повече, ако Столична община се включи активно в инициативата за разделно събиране на отпадъци, то животът на това депо би могъл да се удължи, посочи министър Арсенова.

Ако Стефан Софиянски реши да удържи на обещанието си и да прекрати дейността на депото в Суходол с изтичането на 2004 година, то тогава той би следвало да депонира отпадъците на депа, които отговарят на европейските стандарти и на които сме дали разрешителни за употреба.

Най-близките такива депа са депото “Горна Малина - Суходол” и “Мизия - Враца”.

Следващата стъпка обаче е намирането на нова площадка и избирането на нов метод за изграждането на ново съоръжение за третирането на отпадъците, коментира Арсенова.

Тя посочи, че законно право на хората е да протестират, но те трябва да знаят, че това носи здравен риск за населението на София.

От своя страна главният експерт от Районната инспекция по околната среда и водите Гергана Благиева заяви пред Радио "Нова Европа", че резултатите от изследванията на въздуха и водите в района на сметището не показват увеличение на пределно допустимите концентрации.
Според Благиева може да се ускори процеса по закриване на депото в Суходол като се съкратят нормативните процедури, но това не може да стане за по-кратък срок от няколко месеца.