30-ина еколози протестираха пред НС заради Закона за горите, който днес депутатите започнаха да разглеждат на второ четене. Те бяха с щипки на носа, защото „законът мирише".

От началото на 20 век български парламент не е приемал толкова гороломни и скандални разпоредби за горите, се казва в декларация на протестиращите.

Под надзора на депутата от ГЕРБ Емил Димитров и председателя на Парламентарната Комисия по земеделие и гори Десислава Танева тези промени бяха вмъкнати тихомълком и без предизвестие от Комисията на второ четене заедно с добилите известност поправки „Витоша ски", подчертават еколозите.
Те са категорични, че според поправките държавните и общинските гори ще могат да се изсичат до 160% от прираста - тоест повече, отколкото растат.

След промените за няколко десетилетия горите, от които идва 70% от питейната ни вода, ще изчезнат. „Позволява се стопанисване на частните гори до 2 ха без лесоустройствен план. Това са 80-90% от тези гори и практически означава изсичане до голо", алармират еколозите в декларацията си.

Законът позволява застрояване на гори, без да се изключват от горския фонд, без заплащане на такси за купуване на гората, без търгове и конкурси, само с писмо от ръководителя на ДАГ и с решение от РИОСВ, че няма нужда от ОВОС.

След приемането на закона в този му вид всеки ден управление на партия ГЕРБ вреди на българската икономика, общество и природа и води до разграбване на ценни жизнени ресурси, смятат зелените.

Затова и те още веднъж искат оставката на премиера Борисов, ако се приеме поправката „Витоша ски". „Приемането на тези поправки е престъпление. Заявяваме, че започваме действия за отмяната им чрез всички възможни извънпарламентарни средства и ще организираме гражданска инициатива и подписка за референдум", заплашват еколозите.