С плакати „Баба Марта е с нас - не на шистовия газ!", „Колко струва една екологична катастрофа?", „За чиста България без Бойко Борисов!" и „Водата е най-ценното богатство, да я запазим" около 60 души се събраха пред паметника на Патриарх Евтимий (Попа) в столицата, за да протестират срещу шистовия газ.

Заради обвиненията, че са екоталибани и руски агенти, еколозите се бяха окичили с копия на 50 български лева, на който Пенчо Славейков е изобразен с противогаз.

Трябва да се борим до последен дъх, категоричен бе Ангел Славчев, един от инициаторите на протестите срещу шистовия газ.

Нашият протест е по-скоро просветен, искаме да обясним докъде стигнахме, посочи той.

В момента сме в една административна клопка. Все още няма закон, който да забранява тотално добива на шистов газ, допълни протестиращият.

Еколозите са недоволни, че гражданските организации, които са срещу добива и проучванията на този газ, не са включени в комисиите, които обсъждат вредите и ползите от метода хидравличен удар. Славчев призова за обществен дебат, в който да участват както представители на държавата, така и на гражданското общество.

Гражданите трябва да участват активно във вземанията на тези решения, убеден е Ангел Славчев.

Ние сме против технологията за хидравлично разбиване и искаме забрана за нея, отсече той. Този протест е предупреждение, България тлее и чака, обяви Славчев.

Протестиращите са притеснени, че може да бъде отменено решението за забрана проучването на шистов газ. Борим се за земята и водата си, отбеляза Славчев и допълни - ние ще продължим докрай. Искаме закон, който да забрани тази технология.

Той подчерта, че еколози и специалисти са се произнесли за това колко вредна е тя.