В България пристига експертна комисия от Главната дирекция "Здравеопазване и политика за потребителите" (SANTE) на Европейската комисия.

Дирекцията отговаря за здравеопазването на животните, а специалната комисия към дирекцията трябва да провери как българските ветеринарни власти спазват европейските регламенти за справяне със заразните заболявания при животните.

Умъртвяват 1 300 овце и кози в Ямболско при засилена полицейска охрана

Умъртвяват 1 300 овце и кози в Ямболско при засилена полицейска охрана

Комисия на SANTE идва в България на инспекция

Комисията към SANTE идва по покана на директора на БАБХ Дамян Илиев във връзка с огнищата на чума по дребния рогат добитък, които за първи път се появиха в България и Европейския съюз от края на юни.

Целта на конкретната проверка е да се определи дали мерките, предприети от българските ветеринарни власти за ограничаване на заразата от чума, съответстват на изискванията.

Във връзка с проверката от ЕК Илиев коментира, че икономическите ограничения са наложени за 6 села в две общини, в които има констатирани огнища на заболяването. "В случай, че започнат да излизат и други огнища, както и в случай, че те не са съгласни, че сме достатъчно стриктни в контрола - възможно е да бъдат върнати санкциите обратно за областите Ямбол и Бургас", заяви Илиев пред БНР.

Животновъдите протестират, блокираха пътя София-Варна
Обновена

Животновъдите протестират, блокираха пътя София-Варна

Настояват за оставки

Припомняме, досега само в Ямболско са умъртвени близо 4 хиляди овце и кози заради чумата. Очаква се умъртвяването на останалите живи животни в огнищата на заразата да продължи.

Вчера министърът ба земеделието Румен Порожанов заяви, че вероятно от днес или най-късно утре ще започне изплащането на обезщетения за евтанизираните животни.

Във връзка с проверката от БАБХ посочиха, че здравната комисия от ЕС ще даде оценка на дейнсотта БАБХ в рамките на седмица. 

ЕК обещала пари, ако България удържи чумата по кози и овце; България е трета в ЕС по смърт при трудови злополуки

ЕК обещала пари, ако България удържи чумата по кози и овце; България е трета в ЕС по смърт при трудови злополуки

Междувременно след масовото умъртвяване на животни, в село Шарково са останли едва 160 глави добитък, съобщи БНТ. Общо досега са умъртвени близо 3 300 животни, а фермерите очакват обезщетения за стадата си и продължават да търсят отговори на въпросите си от управляващите.