След новината за подадената оставка от финансовия министър Милен Велчев БТА публикува анкета, в която финансови анализатори коментираха ситуацията на пазарите, при така създалата се ситуация.

Части от анкетата, поместени на страниците на големите български ежедневници, дадоха повод на финансиста Емил Хърсев да отправи доста обидни и сериозни обвинения към един от анализаторите - Георги Бисерински от Finance.news.bg.

При това, както се оказа, уважаваният г-н Хърсев е коментирал и квалифицирал нещо, без да си направи труда да провери първоизточника и точния текст на анализа на Г. Бисерински. По този повод управителят на фирма "Хирон 91" Ал. Александров, собственик на финансовия сайт, както и Георги Бисерински изпратиха до в-к "Труд", публикувал обвиненията на Емил Хърсев, писмо, в което се обяснява ситуацията и се иска ответна и адекватна реакция от страна на финансиста Хърсев.



••Уважаеми г-н Тошев,
В материала "Някой пуска клевети за дълга", публикуван във в-к Труд на 10.08.2003, се съдържат квалификации и обвинения както към финансовия сайт Finance.news.bg, така и към финансовия анализатор Георги Бисерински. В тази връзка наше задължение е да дадем пояснения по темата и да помолим писмото ни да бъде отразено както подобава на страниците на вестника.

Първо, г-н Емил Хърсев, явно запитан от сътрудници на в.Труд, нарича "измишльотини и идиотизми" заключенията на Г. Бисерински. Всъщност Бисерински никога не е твърдял, че "две чуждестранни банки са спечелили милиони от оставката на финансовия министър Милен Велчев," както и че "ако банките са имали предварителна информация са могли да спечелят милиони, като са продавали облигации на цени преди оставката и после са ги изкупували по-евтино".

Второ, в. Труд цитира мнение на известния финансист Е. Хърсев, което пряко засяга Finance.news.bg, като казва, че "всеки в България може да се скрие в един финансов сайт и да пуска клевети по адрес на когото си поиска в държавата".

Бихме желали чрез страниците на в. Труд да помолим г-н Хърсев да се запознае с анализа на Г.Бисерински, цитиран от БТА. Едва тогава, ако намери основание, той може да излее “финансовия си гняв”. В противен случай ще сме принудени да поискаме извинение от г-н Хърсев за обидните квалификации, отправени както към Георги Бисерински, така и спрямо Finance.news.bg.

Сайтът съществува от 1997г. и има средно над 600 потребителя, част от които са престижни финансови институции: ДСК, Булбанк, ИП Карол, ИП Елана-Варна,София и др.

В тази връзка специалистите и анализаторите ни, които работят за такава висококвалифицирана аудитория са изключително внимателни при излъчване на информация. Нещо повече, те нямат за задача да се занимават с даването на оценки и спекулации по повод на финансовите процеси, които постоянно следят.••



В-к "Сега", един от ежедневниците цитирали анализа на Бисерински, публикува интервю с финансовия анализатор на Finance.news.bg. Вестникът "издири" Бисерински, тъй като Емил Хърсев твърдеше, че такъв човек може и да не съществува.