Знеполският епископ Йоан е избран за Варненски и Великопреславки митрополит. Той успя да събере 9 гласа, а неговият опонент Мелнишкият епископ Серафим получи 3 духовни гласа.

В синодалния параклис „Св. Цар Борис-Михаил покръстител" патриархът на Българската православна църква Неофит обяви силно, че именно епископ Йоан е новият Варненски и Великопреславски митрополит.

Изборът беше посрещнат с ръкопляскания и с песента „Многая лета".

Стана ясно, че тримата митрополити, които са подкрепили Мелнишкия епископ Серафим са Доростолският митрополит Амвросий, Великотърновският митрополит Григорий и Пловдивският митрополит Николай.

Именно Пловдивският митрополит не уважи с присъствието си избора на нов водач на Варненската и Великопреславска митрополия, като митрополит Николай е изпратил своя глас с писмо до Светия Синод. Същото е направил и Западноевропейският митрополит Антоний.

Патриархът на българския народ Неофит описа в присъствието на всички останали митрополити, както и на миряни, отговорностите, които от днес получава новият митрополит на Варна.

Патриарх Неофит призна, че митрополитското служение е много тежко изпитание и представлява голяма отговорност към Бога и църквата. „Грижата за мира на Варненската и Великопреславската митрополия от днес е във вашите ръце", бяха думите, с които патриархът се обърна към Йоан.

Той му заръча от днес да живее и с проблемите на миряните от своята митрополия, тъй като те ще се доверяват на неговата грижа. „Много слава и величество во веки веков. Амин", пожела патриарх Неофит.
В отговор на това новоизбраният митрополит на Варна Йоан заяви - „Да бъде твоята воля, Господи. Амин".

Митрополит Йоан се зарече да не забрави молитвите на всички миряни, които е чул до този момент.

Мелнишкият епископ Серафим, който бе опонентът на Йоан, но загуби митрополското място, обясни пред журналисти, че този избор е логичен, тъй като новоизбраният митрополит го превъзхожда по старшинство и има повече богослужения.

Епископ Серафим пожела на Йоан здраве, духовни сили и радости. Духовникът призна, че новият митрополит на Варна заема труден пост, тъй като да оглавяваш, която и да е митрополия е велика отговорност за стотици хиляди човешки души.
„Това е носене на един тежък кръст", отбеляза още Мелнишкият епископ Серафим.

Гражданското недоволство влезе в днешния ден и в църквата. По време на гласуването за митрополит на Варна в синодалния параклис влязоха и цивилни граждани. След като патриарх Неофит отброяваше глас след глас в подкрепа на Йоан, обичайно духовниците поздравяваха с виковете „Достоен!". От коридора до параклиса обаче се чуха скандирания „Недостоен!" и „Вън меките китки".

Това накара митрополитите да спрат за момент своето гласуване и да отвърнат на атаката с призивите „Имайте страх от Бога!" и „Вън провокатори!".

След окончателния избор на Йоан Светия Синод напусна известният Бисер Миланов-Петното заедно с други членове на учреденото от него Национално движение „Свобода".

Предвид негативната позиция, която Петното и хората му изразяват през последните няколко месеца срещу политиките в страната, очевидно именно Национално движение „Свобода" е определило с викове „Недостоен" новоизбрания митрополит на Варна.

Припомняме, преди повече от месец епархийският съвет във Варна избра за претенденти за местен митрополит Агатонийският епископ Борис, който е игумен на Бачковския манастир, и Проватският епископ Игнатий от Сливенската епархия.

Този избор предизвика протести сред местни свещеници и миряни, както и сред цялата християнска общност у нас. Те поискаха касиране на избора с мотива, че и двамата кандидати не са подходящи за митрополит.

Епископ Борис обичал лукса и бе замесен в скандал с купуване на гласове, а епископ Игнатий не умеел да служи.

Седмица след решението на епархийския съвет във Варна Светият синод касира избора.

Така на 15 декември бе проведен първият етап от избора във Варна - център на овдовялата епархия, под председателството на митрополит Амвросий. Повече от половината от гласовете получиха епископ Йоан - 22 гласа и Мелнишки Серафим - 19 гласа. Така двамата стигнаха до Каноничния избор.