Европейската комисия (ЕК) прие амбициозни предложения за ново поколение програми в областта на образованието, младежта, културата и аудиовизията, съобщиха от Делегацията на ЕК в България.

Тези програми ще наследят настоящите програми за периода 2007-2013 г. и ще бъдат стъпка в посока постигането на целите от Лисабон, според които Европа трябва да се превърне в най-конкурентната и основана на знанието икономика до 2010 г.

Както бе обявено в двата доклада от 10 март, ЕК прие предложенията си за четири програми, които имат за цел да наследят настоящите, чиито периоди на действия приключват през 2006 г. Трите предложения формират част от бюджетния пакет, приет от Комисията на същия ден. По настоящи цени, общият бюджет на тези четири предложения практически е три пъти повече от програмите в момента. Предложенията ще бъдат разгледани от Съвета и Европейския парламент, с цел да бъдат приети в края на 2005 г.

Интегрирана програма за действие в областта на образованието и обучението за цял живот
С бюджет от 13 600 милиона евро за седем години, новите програми ще осигурят на Съюза инструмент за подобряване на качеството на системите за образование и обучение. Програмите ще обхванат четири секторни програми, които се концентрират върху училищното образование ("Коменски"), висшето образование ("Еразъм"), професионалното обучение ("Леонардо да Винчи") и образованието за възрастни ("Грюндвиг").

"МЕДИЯ 2007"
С повече от 1 000 милиона евро за периода 2007-2013, предложеният бюджет за "МЕДИЯ 2007" (който ще обедини "Медия плюс" и "Медия - обучение") символизира силния ангажимент на Съюза в областта на аудио-визуалния сектор.

"Култура 2007"
На програмата ще бъдат посветени малко повече от 400 милиона евро за насърчаване на транснационалната мобилност за артисти и произведения на изкуството, както и стимулиране на интеркултурния диалог с допълващи действия от страните членки. Това са основните цели на програма "Култура 2007", която ще наследи "Култура 2000".