Повечето плажове в Европа са с отлично качество на водата, съобщават от Европейската комисия. През миналата година над 95 % от местата за къпане са отговаряли на минималните изисквания. Данните показват, че крайбрежните води са с малко по-добро качество от водите в реки и езера във вътрешността на континента.

Всички места за къпане в Кипър и Люксембург са били с отлично качество. След тези страни се нареждат Малта (99% отлични), Хърватия (95%) и Гърция (93%). На другия край на скалата, държавите от ЕС с най-висок процент обекти с лошо качество на водите са Естония (6%), Нидерландия (5%), Белгия (4%), Франция (3%), Испания (3%) и Ирландия (3%).

В годишния доклад за качеството на водите за къпане  на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) се проследява качеството на водата в 22 000 зони за къпане в целия ЕС, Швейцария и за пръв път Албания. Заедно с доклада агенцията публикува интерактивна, показваща резултатите на всяко едно от местата за къпане през 2013 г.

Добре е, че качеството на водите за къпане в Европа продължава да бъде на високо ниво, коментира европейският комисар по въпросите на околната среда Янез Поточник. По думите му обаче не можем да лежим на лаврите си, когато става въпрос за такъв ценен ресурс като водата. „Трябва да продължим да гарантираме, че водите за къпане и питейната ни вода, както и водните ни екосистеми са напълно защитени", допълни той.

От своя страна изпълнителният директор на Европейската агенция за околна среда Ханс Бруйнинкс заяви, че качеството на водите за къпане в Европа се е подобрило през последните две десетилетия. По думите му причината за това е, вече не се изхвърлят такива големи количества отпадни води директно във водоемите. По негово мнение предизвикателството днес е свързано със замърсяването в краткосрочен план по време на силни валежи и наводнения. Те могат да предизвикат препълване на канализационните системи и да отмият фекални бактерии от земеделски земи в реките и моретата".

Местните органи следят пробите от местните плажове, които събират през пролетта и през целия летен сезон. Водите за къпане могат да бъдат оценени като „отлични", „добри", „задоволителни" или „лоши". Оценките се основават върху равнищата на два вида бактерии, които посочват замърсяване от отпадни води или от добитък. Тези бактерии могат да причинят повръщане и разстройство, ако бъдат погълнати.

Оценките на водите за къпане не вземат под внимание отпадъците, замърсяването и други аспекти, вредящи на околната среда. Макар повечето от местата за къпане да са достатъчно чисти за човека, много от екосистемите в европейските водни обекти са в тревожно състояние. Това е очевидно в европейските морета - според неотдавнашна оценка морските екосистеми в Европа са застрашени от изменението на климата, замърсяването, прекомерния риболов и повишаването на киселинното съдържание на водите. Тенденцията е влиянието на много от тези фактори да се засилва.