Асоциацията на езиковите центрове в България се обръща в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, здравният министър Костадин Ангелов и образователния министър Красимир Вълчев с молба да им бъде разрешено да проведат нормални практически занятия с учениците в оставащите два месеца до изпитите за международни сертификати.

Те напомнят, че става дума за малки групи, които имат занятия обикновено по два пъти седмично, не се смесват и не контактуват с други потоци обучаеми, а обучението се провежда при спазване на всички противоепидемични мерки.

В Асоциацията са получили многобройни писма от над 100 подготвителни езикови центъра в цялата страна за помощ.

Те поясняват още, че голяма част от учителите в езиковите центрове вече са се ваксинирали.

Липсата на присъствена форма на обучение за по-големите ни ученици и задължителни практически занятия на място в учебните центрове ще доведе неизбежно до лоши резултати на международните изпити за сертификати и ще постави на карта планираното с години висше образование на хиляди български деца, пишат в писмото си от Асоциацията. 

Те изтъкват още, че подготовката за тези изпити включва задължителна практическа част, която е невъзможно да бъде проведена онлайн.

Според Асоциацията има вероятност някои езикови центрове да затворят врати заради загуба на репутация. 

Те настояват за положителен отговор на искането им от страна на институциите.