Всяка година повече от 50 издания спират дейността си.

Оказва се, че няма механизъм, при който абониралите се хора да бъдат обезщетени и това изцяло зависи от добрата воля на издателя, съобщи БНТ.

Историята: Преди две години Мирослав се абонира за списание "DVD мания". Срещу 260 лева трябва да получи 50 броя.

На 30-тия брой обаче списанието спира да излиза. Мирослав решава да си потърси правата и се обръща към фирмата-разпространител, където е сключен и абонамента: "Те ми казаха, че просто парите са ги дали в редакцията и от тях зависи те да ми върнат парите".

Издател на списанието е фирма "К & K Cinema Limited", които обаче са в неизвестност, дори за наетия от тях подизпълнител - фирма "Правда".

След журналистическата намеса те открили начин Мирослав и останалите абонати да си получат парите. "В "Правда" има положително отношение към въпроса и парите ще се върнат в кратък срок. Доколкото разбирам остава само техническата страна на въпроса", каза Станко Йорданов - управител на фирма "Артефакт".

Проблемът е, че обезщетяването на абонатите зависи от положителното отношение на издателя.

И ако той е бил положително настроен, когато е прибирал парите, няма гаранция, че това ще бъде така и когато трябва да ги връща.

"На година стартират около 50-60 нови издания, горе-долу и толкова са тези, които спират дейността си", каза още Станко Йорданов.

Очевидно трябва да се изработи механизъм за защита на абонатите и така да изчезне подозрението, че някои издания се появяват само, за да им приберат парите.