92% от българите са на мнение, че Европейският съюз трябва да води по-независима политика от САЩ. Това показват данни от експресния сондаж по актуални теми на социологическата агенция "Галъп интернешънъл", проведен между 19 и 21 февруари между 800 души в страната.

На практика това означава обществено единодушие по основния въпрос на приключилата наскоро Мюнхенска конференция за сигурността, тълкуват от агенцията.

По международните въпроси по принцип е трудно да се очаква висока информираност. Поради това данните са ценно свидетелство за базисните обществени инстинкти, обясняват още от "Галъп".

Над половината българи не очакват честни избори
Обновена

Над половината българи не очакват честни избори

50% от българите виждат ГЕРБ и ДПС в скрита коалиция

Оказва се и че българите масово не подкрепят правителствената позиция относно ситуацията във Венецуела.

69% от респондентите сочат, че по-скоро подкрепят позицията на президента Румен Радев по казуса, а именно страната ни да се въздържи от заемането на конкретна позиция за президента на латиноамериканската страна Николас Мадуро.

20% се обявяват в подкрепа на правителствената позиция - страната ни призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела.

От "Галъп" обаче тълкуват, че това обществено мнение може да се дължи на високото доверие в президентската институция на фона на традиционното за България недоверие в парламента и правителството.
Това накрало мнозинството от запитаните да се солидаризират с позицията на Радев.

Плюс това българското масово съзнание традиционно било против намеси и президентската позиция била в синхрон с масовите нагласи, допълват от агенцията.

Радев: България да не се намесва в кризата във Венецуела

Радев: България да не се намесва в кризата във Венецуела

Въпреки позицията на САЩ и ЕС, президентът призова към въздържаност