За няколко седмици е намаляло усещането, че заплахата от разпространение на коронавирус е под контрол. Заедно с това намалява и увереността, че скоро ще се върнем в пълнота към живота от преди. Това показва телефонно изследване на "Галъп" проведено между 25 и 27 юни сред 820 пълнолетни българи.

В проучването се открояват различни хипотези за развитието на общественото мнение по темата. 

Снимка 486944

Източник: gallup-international.bg

Една от тях е увеличение на тревогата от зараза. Преди седмици 51% от анкетираните се страхуваха, че те или член на семейството им могат да се заразят с коронавируса. Сега този дял е 60%. Тези, които не се боят, са 39%, а в началото на месеца бяха 48%.

На въпроса: "Съгласен/сна ли сте или не сте съгласен/сна със следното твърдение: "Страхувам се, че аз или член на моето семейство може да се заразим с коронавирус", сумарните отговори сега се връщат към мартенските стойности.

Снимка 486946

Източник: gallup-international.bg

Отговор "Съгласен съм" от средата на март са били 62% от анкетираните, в началото на април - 69%, в началото на юни - 51%, в края на юни - 60%. За същите периоди с отговор "Не съм съгласен/а", са отговорили - 38% в средата на март, 27% в началото на април, в началото на юни 48% не са съгласни и в края на юни 39% не са съгласни, че биха могли да се заразят.

В началото на юни 72% смятаха, че вирусът у нас вече е под контрол, докато сега този дял е само 38%. Промяната е очевидна и се дължи на ръста на регистрираните случаи.

Снимка 486947

Източник: gallup-international.bg

Намалява и увереността, че до края на годината ще има пълно връщане към нормалния живот. Сега в това вярват 40%, а седмици по-рано бяха 61%. Реципрочно, расте делът на онези, които не вярват, че до края на годината ще се върнем към нормалността в пълна степен.

Независимо, че опасенията растат, но не се виждат признаци на паника. Тревогата остава далеч от пиковите си стойности, достигнати през април. Очевидно, обществото вече гледа на вируса с по-различни очи в сравнение с периода около началото на кризата.

Хората отчитат притеснителните тенденции, но са против ново затягане на мерките - 61% от анкетираните споделят това мнение, а 38% са на обратното мнение. Малцина остават тези, които не могат да преценят.

Надделява нежеланието за нови ограничения. Сега 59% смятат, че правителството се справя добре, а 39% са на обратното мнение.

Две трети от запитаните твърдят, че и сега сами спазват ограничения. 28% казват, че вече не спазват, а има и 6%, които твърдят, че никога не са спазвали.

Социолозите предполагат, че в данните може да има и известна декларативност, но те са достатъчно показателни за това, че немалка част от обществото вече започва да възприема отговорността си пред заразата.

Скорошно изследване на същата агенция показа, че хората възприемат отговорността предимно като лична.

Запитани дали заплахата от коронавируса е преувеличена, в средата на март 72% от анкетираните отговарят утвърдително, срещу 27%, които са несъгласни. В началото на април 55% са съгласни, срещу 41% несъгласни, в началото на юни 58% са съгласни, че опасността е преувеличена срещу 39% несъгласни. В края на юни 59% смятат, че опасността е преувеличена срещу 39%, които не са съгласни с това твърдение.

Явно, българите по-скоро се доверяват на идеята за лична отговорност и не показват признаци на паника пред опасността. В популярната напоследък теория "чук и танц" по-голямата част от обществото вероятно очаква по-умел "танц", а не нов "чук".

Това са резултатите от национална извадка на 820 ефективни интервюта, проведени между 25-27 юни. За нея 1% се равнява на 55 000 души.