Въпреки активната съпротива на Цариградската Вселенска Патриаршия срещу подписването на президентски указ за назначаването на митрополити на три епархии в Северна Гърция - Салоники, Козани и Елевферополис.

Указът бе подписан от министъра на образованието и религията Мариета Янаку, съобщава електронното издание Religiabg.com.

Министър Янаку посети архиепископа на Атина и цяла Гърция Христостодул и му съобщи за мотивите на визитата си при патриарх Вартоломей. Министър Янаку заяви, че остава оптимист по темата за отношенията между патриарха и архиепископа, за което съобщи и на премиера Костас Караманлис.

Вчера лидерът на опозиционната партия ПАСОК Гергиос Папандреу се срещна в парламента с архиепископа. Срещата премина сърдечно, въпреки поохладнелите отношения между бившето правителство на социалистите от ПАСОК и архиепископ Христодул.

Една от причините за това бяха новите лични удостоверения без указание на вероизповеданието, с което Гръцката Църква категорично не бе съгласна. Преди четири години тя проведе свой референдум, в който участваха 3.5 млн. православни гърци.