Сериозни разминавания между договорени и реални условия на труд установили експертите от Консултантския център на КНСБ за български работници. Нарушенията са при наши работници, командировани или търсещи работа в Германия от началото на годината, информираха от КНСБ.

Един от случаите е на българка, наета за домашна помощница в Германия. Тя стои денонощно до леглото на болен от малария пациент. Когато заминавала, жената дори не е имала договор за командироване, а само за работа на 4 часа, информираха от центъра.

Пред трудовите експерти сънародничката ни разказала, че въпреки договора за ограничено работно време, е трябвало да извършва денонощно обслужване на болното лице, в чиито дом е живеела.

Тя била принудена да го придружи и в болницата, където са го лекували от опасната тропическа болест, но никой не й е обяснил за заболяването. След като разбрала какъв е случаят, жената веднага си тръгнала. Правоотношението й е прекратено, без да се изплати дължимата заплата. След сигнали и у нас, и в Германия са били предприети мерки за изплащане на дължимата заплата.

"Трябва да се подчертае, че дори семейството на обслужваното лице да е изрядно и да е изплатило сумата към агенцията - българска или германска, това не е гаранция, че изплащането на възнаграждението ще бъде извършено", обясниха експертите.

Консултациите са по проект "Справедливо командироване" със сътрудничество с немските профсъюзи DGB и с партньори от Словенските и Хърватските синдикати.

При постъпване на сигналите в Главната инспекция по труда и се установят нарушенията, ощетените работници са насочвани да заведат трудово-правни дела. От работодателите се изисква да предоставят документи, които удостоверяват трудово правоотношение.

В консултантския център предоставят експертна информация за основните трудови и социално-осигурителни права, процедурите във връзка със започване на работа, действащото трудово законодателство в Германия и други, свързани с пазара на труда теми.

От началото на проекта експертите от КНСБ са констатирали много нарушения както на българското, така и на германското законодателство.

Те са свързани с непредоставяне на трудовия договор преди заминаване, липса на допълнително споразумение за командировката, липса на документи за извънредния труд, липса на документи за осигуровките към германската специализирана каса СОКА БАУ.

Част от хванатите нарушения са в договорите на строителните работници. В повечето случаи става въпрос за лица, командировани от българска фирма. Работниците подписват договори за минимално немско възнаграждение, а всъщност им се изплаща съвсем друго и то само, когато работодателят пожелае. Служителите работят извънредно, без да се заплаща извънредния труд - включително и в съботи и недели, както и в повечето случаи се работи на обекти и извън официалното работно време от 8 часа.