Хиляди се събраха на протест в защита на природен парк "Пирин" в София. Протестното шествие тръгна от площад "Независимост" при сградата на Министерския съвет и продължи към площад "Орлов мост".

Хората скандираха: "Оставка!" и "Мафия". Петият пореден поход в защита на природен парк "Пирин" премина под мотото: "Да защитим Пирин".

С викове: "Пирин е в беда, спасете го сега!" протестиращите настояха за преразглеждане на правителственото решение от 28-ми декември на Министерския съвет.

Банско ще има втори лифт
Обновена

Банско ще има втори лифт

Нека да се поздравим с този успех, коментира Валери Симеонов

Те настояха и за оставка на министъра на околната среда Нено Димов. Трета точка в исканията на протестиращите е държавата да каже официално "Кой държи Юлен" (концесионното дружество "Юлен" - б.р.), на когото се опитва да продаде 48% от природен парк "Пирин".

Шествието премина и с възгласи: "Кой държи Юлен?" и отговор: "Който е платен - той държи Юлен". Другото скандиране бе: "Пирин не е баница!".

Стотици изпълниха кръстовището на Орлов мост с викове: "Искаме природа - не искаме бетон".

Протести се провеждат в още 30 града на страната, както и в осем европейски града.

Въпреки уверенията на правителството, че няма да има нови строежи в природен парк "Пирин", а ще се изгражда само и единствено втори кабинков лифт днес протестиращите поискаха преразглеждане на решението на правителството от 28-ми декември 2017 г.

Екологът Тома Белев коментира, че не може да има решение на правителството преди да бъде проведена оценка на изменението на плана за управление на природния парк, екологична оценка на плана за съвместимост.

Природозащитниците от коалиция "За да остане природа в България" смятат, че ЮНЕСКО не е уведомен надлежно за случващото се в природния парк.

Според природозащитниците решението на Министерски съвет е взето, въпреки внесените над 1000 писмени становища и над 115 000 писма от граждани от цял свят в защита на Национален парк Пирин. То погазва Закона за защитените територии и Европейските директиви за природните местообитания и екологичната оценка на планове и програми.

Според участниците в протеста решението на Министерския съвет отслабва защитата на Пирин, като отваря врати за сеч на вековни гори от бяла и черна мура, ела, смърч и бял бор на възраст между 100 и 500 години.