Група активисти на американската християнска организация ChristianBoycott.org призоваха към бойкот на всички продукти на Sony, протестирайки срещу премиерата на филма "Шифърът на Леонардо".

Припомняме, продукцията, която вече предизвика недоволството на редица църковни институции по света, е дело на киностудио Sony Pictures, което е част от технологичната фирмена група Sony.

Във връзка с премиерата на филма по едноименната книга, активистите са призовали потребителите да се откажат от закупуването на всякакви продукти или ценни книжа на Sony.
В частност те съветват любителите на конзоли да купуват приставката Microsoft Xbox 360 вместо Sony Playstation 3.

Призивите на активистите стигат дори по-далеч. "Ако всички християни престанат да купуват стоки на Sony, компанията ще се разори до края на 2006 година", се казва в съобщението, публикувано на сайта на организацията.

Според представители на организацията, тъй като 85% от гражданите на САЩ се определят като християни, Sony рискува да загуби един от най-големите си задгранични пазари.

Конфликтът безспорно е прецедент в историята на високите технологии, поради опита да се използват религиозни мотиви за влияние на бизнес-процесите в бранша.

Редица специалисти обаче вече определиха подобна намеса като несериозна, а прогнозите са, че едва ли акции, като тази на ChristianBoycott.org, ще повлияят сериозно на бизнеса на Sony, поради умерените възгледи на по-голямата част от населението в християнската част от света.

Източник: IDG.bg.