Сценичните работници у нас заплашват с протест през есента. Това съобщи председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, цитиран от БНТ.

Ако при актуализацията на бюджета не се увеличат парите за работещите в сценичните изкуства, от есента актьорите в цялата страна излизат на протест, заяви той.

Той е разговарял с министъра на културата Атанас Атанасов и е поискал стартовата заплата в сектора да стане 1 500 лева.

Протест на библиотекарите: Да мълчим за културата на интелектуалците ни

Протест на библиотекарите: Да мълчим за културата на интелектуалците ни

Те са недоволни, че заплатите им не са увеличени въпреки подписания за това анекс

"Не е най-добрата форма да затваряме театрите, защото "ще накривим" само шапката най-вече и само на публиката ни. Толкова трудно вкарахме публиката обратно в театрите след Covid кризата, че сега ако я изгоним отново, тя въобще няма да иска да влезе отново.", обяснява Мутафчиев

Затова идеята ни е представленията в цялата страна да започват с 30 минути закъснение, като преди началото на дадено представление колегите, готови за спектакъла, излизат и разговарят и се смесват с публиката пред централния вход на театъра, където ще бъдат канени и медии, телевизии, камери, журналисти и цялата общественост на града, в който работят, за да могат колегите да кажат защо протестират, за да може да стигне до ушите на хората, които имат възможност да вземат някакви решения", обясни още Мутафчиев.

Христо Мутафчиев: Да има обезщетение, ако ще блокират сценичните изкуства

Христо Мутафчиев: Да има обезщетение, ако ще блокират сценичните изкуства

Не бива да се прехвърля отговорността от властите към хората