От главното мюфтийство са обезпокоени за счупения прозорец на синагогата в София, се казва в съобщение от мюфтийството.

От мюсюлманското вероизповедание изтъкват, че прозорецът на Централната софийска синагога е счупен в събота, 19 януари, който е специален ден (шабат) за израелтяните.

Неизвестен счупи прозорец на Софийската синагога

Неизвестен счупи прозорец на Софийската синагога

Никой от минувачите не е реагирал

В писмото им се изтъква, че още не са открити виновните за бруталното нападение срещу посетителите на джамията "Кадъ Сейфуллах Ефенди" (Баня башъ), на 21 май 2011 г., когато бяха запалени молитвени килимчета, поставени на улицата, извън двора на джамията.

"Искрено се надяваме, че този път извършителят ще бъде открит и ще отговори пред съда за деянията си. Подобни вандалски прояви се случват не рядко, наливат масло в огъня и разрушават сериозно мира и спокойствието в Родината ни", се казва в писмото от мюфтийството.

Малко по-късно от МВР съобщиха, че има арестуван по подозрение, че той е счупил стъклото на синагогата.

Арестуваха 35-годишен за счупеното стъкло на Синагогата

Арестуваха 35-годишен за счупеното стъкло на Синагогата

Сигналът за инцидента е подаден в неделя

От там изтъкват, че малцинствата в България са дали съществен принос в оформянето на държавността и българската нация и искат спокойствие за религиозните общности.

"Религията учи на морал, етика, честност, култура и благонравие, не трябва да се плашим от нея, а напротив да намерим спасението в нея. В среда на морална и културна разруха, тя ни е необходима повече от всякога", се казва в позицията.