В защитените зони по НАТУРА 2000 ще се включват и населените места и селищните образувания, съобщиха от правителствената информационна служба.

Ще бъдат включени и териториите с приет общ устройствен и/или подробен устройствен план към датата на заповедта на министъра на околната среда и водите за обявяване на съответната защитена зона.

Включват се и концесионните площи за добив на полезни изкопаеми, както и териториите от първостепенен обществен интерес по смисъла на Закона за биологичното разнообразие.

Това реши правителството като отмени тестовете, които изключваха тази възможност в приетите с решения на МС списъци на защитените зони за опазване на дивите птици и на списъци на защитените зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

В окончателните граници на защитените зони няма да се включват водните обекти, пътищата и имотите от Държавния горски фонд и Държавния поземлен фонд.

Промените са в съответствие с разпоредбите на Директивите на птиците и на хабитатите, според които икономическите и рекреационни изисквания не могат да бъдат основание дадена територия да не бъде определена като защитена зона по двете директиви.