Д.ГроздановаТвърде е възможно да има смяна на генералните директори на БНТ и БНР, както и на членове на СЕМ. Това заяви пред журналисти членът на парламентарната медийна комисия Диляна Грозданова при представянето на новия медиен закон. Никой не е венчан за този пост и не бива да се прави трагедия, допълни тя.

Две трети от текстовете на новия Закон за радио и телевизия са изцяло нови. На мястото на СЕМ ще има нов регулаторен орган, който ще се казва Национален съвет за електронни медии. Броят на членовете в него се увеличава на 11 души, а мандатът му ще бъде 6 години. В състава на новия регулаторен орган ще влезнат петима души, избрани от парламента, трима от президента и трима от гражданска квота. Членовете на гражданската квота ще се избират от парламента.

Важното тук, според председателя на парламентарната медийна комисия Милена Милотинова е, че нито една от квотите не може да взима сама решения.

МилотиноваГенералните директори на БНТ и БНТ се заменят с изпълнителни директори с 4-годишен мандат. Според новия законопроект, те вече няма да са еднолични ръководители и разпоредители на обществените средства, а ще се съобразяват с решенията на новосъздадените административен и обществено-програмен съвет. За пръв път се предвижда пряко участие на водещи журналисти и творци в обществения програмен съвет.

Милотинова призова комисията за регулиране на съобщенията да не спира дейността на радио- и телевизионните оператори, на които им изтича лецензът или имат висящо съдебно производство, тъй като новият проект урежда тези отношения.

Годишната такса, която ще плаща едно домакинство за радио- и приемници, ще бъде в размер на 0.1 процента от минималната работна заплата, а за юридически лица тази такса ще бъде 0.3 на сто.