Инициативата Седмица за възраждане на семейството си поставя за цел възвръщане на семейството и детето като основни ценности. Тя бе представена по време на пресконференция и включва серия от активности, организирани от Движение "Възраждане", Обществена академия за наука, образование и култура, Движене "Защита на гражданите и държавата". Всички те са обединени от каузата да насочат фокуса на общественото внимание към ценностите като семейството и детето.

Демографската криза не променя нагласите на младите

Демографската криза не променя нагласите на младите

Поколението между 14 и 29-годишна възраст си представя да има две деца в живота си

Сред инициативите са открити уроци на тема възпитание и възраждане на любовта към знанието и труда, които ще се проведат на 5-ти юни от 17.00 -19.00. На 6-ти юни от 18.00- 20.00 часа ще се състои кръгла маса на тема възраждане на здравната култура в семейството в център Г-8. Отново там на 7-ми юни ще се проведе дискусия на тема възраждане на брака като институция. Кулминацията ще е в събота от 16.00 часа, когато ще се проведе концерт пред НДК.

България е изправена пред демографска катастрофа

България е изправена пред демографска катастрофа

Напусналите след 89-та година българи по различни статистики са между 2,7 и 3,5 млн. души

Николай Дренчев посочи по време на пресконференцията, че огромният проблем е в това, че България загива. "България се топи с шест човека в час", заяви той.

По думите му това е една трагедия - темпът, с който България се стопява е съизмерим единствено и само с времето на османското нашествие.

Ние се топим количествено, което води до качествени изменения в нашата генетична структура, предупреди Дренчев.

По принцип семейство с две деца не е нормално семейство. Това по стандартите е маломерно семейство, коментира още той.

Деян Николов заяви, че поколението, което в момента трябва да води страната ни напред е с тотално сбъркани приоритети в живота, тъй като внушението, че детето е едва ли не бреме и ако се случи - се възприема като "беля", която слага край на живота и налага оттук насетне непрестанна грижа, е в разрез с идеята за семеен живот.

За младите на 25-26 години семейството не е ценност, любовта не е ценност. Ценно е добре прекараното свободно време, животът за мига и забавлението. "Моето поколение не знае, че най-силната емоция, е радостта от детето", констатира Николов и настоя за проактивни мерки в тази насока и за възвръщане на семейството и детето като ценности в българското общество.