Софийският митрополит Инокентий и близки до него свещеници се срещнаха с народни представители от НДСВ, ОДС, СДС, ДПС и независими, за да потърсят подкрепа от тях и да ги призоват да се противопоставят на намесата на държавата в църковните дела, която те определиха като недопустима.

Инокентий съобщи, че отец Христо от софийския храм “Свето Успение Богородично” е бил бит, в резултат на което е със счупен нос, но все още е задържан в Шесто РПУ.

Лидерът на “Демократи за силна България” Иван Костов заяви от своя страна, че причина за всичко, което е случва, е Законът за вероизповеданията, приет от НДСВ, БСП и ДПС.
Костов призова за спешни промени в закона и за свикване на църковно-народен събор. Той изрази също остър протест срещу грубата намеса на държавата в делата на църквата.

Борислав Ралчев от НДСВ определи като манипулативно твърдението за намеса на държавата. Той обясни, че прокуратурата, като част от съдебната система, е независим орган и съобразно законите на страната разпорежданията й са задължителни за изпълнение.

Емануил Йорданов от СДС заяви, че прокуратурата няма основания да издава такова постановление, защото тя се намесва в случаи на самоуправство.
Според Йорданов обаче няма самоуправство, защото свещениците управляват храмовете, от които бяха изгонени, повече от 30 години.