горски пожар Цеховете за преработка на дървесина и складовете за дървени материали, в които не се води дневник за постъпилия, преработен и експедиран дървен материал, ще бъдат затваряни. Това гласят изменения в Правилника за прилагане Закона за горите, който правителството ще обсъди на днешното си заседание.

Глоба от 1000 до 5000 лв. ще плаща всеки, който разпечата или нареди да бъдат разпечатани затворени цехове или складове. Имуществена санкция от 2000 до 10 000 лв. ще бъде налагана на юридическите лица и едноличните търговци, които в нарушение на разпореждането извършват дейност в запечатаните обекти. Досега глобата беше в размер 100 до 1000 лв.

Производителите на фасонирана дървесина и преработени дърва за горене, както и търговците с дървени материали ще водят дневник за постъпилия, преработения и експедиран дървен материал. Дневникът ще се регистрира, прошнурова и прономерова от съответното държавно лесничейство, след представяне на документ за въвеждане в експлоатация на обекта, в който се извършва преработката на дървесина.

При транспортиране ползвателите или собствениците на дървесината са длъжни да издават документ, удостоверяващ произхода и количеството на сортиментите, за всяко отделно транспортно средство. При нарушение на тази разпоредба глобата ще бъде между 100 и 1000 лв.

Който почиства сечище чрез изгаряне, по време на пожароопасен сезон, без позволително за сеч от държавното лесничейство, ще се наказва с глоба от 500 до 1000 лв. , а ако нарушителят е юридическо лице сумата става между 1000 и 2000 лв.

Промените в правилника са продиктувани от измененията и допълненията в Закона за горите, които бяха приети през 2003 г. от Народното събрание.

Проектодокументът регламентира категоризирането и прекатегоризирането на горите и земите от горския фонд, условията за определяне на лицата, с които се сключва договор за земеделско ползване на земи от същия фонд, представляващи междуредия в новосъздадени горски култури. Текстът определя условията и реда, при които собственици на недържавни горски имоти могат да ги предоставят за управление на държавните лесничейства.

Правилникът съдържа комплекс от мерки за предварителен, текущ и последващ контрол на транспортирането и преработване на дървесина и дървени материали. Така например, освен превозните билети за транспортиране на облите дървени материали се въвежда нов образец на превозен билет за транспортиране на преработени дървени материали.

Текстът въвежда и изискване превозните билети, издадени от собственика на дървесина, да се заверяват от служител на съответното държавно лесничейство. Отчитането билетите, издадени от лесничейството, занапред задължително ще става чрез представяне и на втория им екземпляр, придружени с опис, като описът също подлежи на заверяване от служител на държавното лесничейство.