Изтичане на амоняк обгази Пловдив преди обед.

Производствена авария в пивоварна “Каменица” предизвика силна миризма на амоняк в района на стадион “Христо Ботев” и по улица “Богомил” в централната градска част на града, съобщи Дарик радио.

Установено е, че причина за аварията е пробив в амонячната инсталация на пивоварна “Каменица” и изтичане на амоняк в канализацията.

Веднага след като изплашена гражданка се е обадила на Гражданска защита, са взети всички мерки за осигуряване безопасността на пловдивчани.
Уведомени са директорките на двете най-близки детски градини да приберат играещите навън деца и да затворят прозорците, докато отмине опасността.

Рискът за хората не е висок, изпратени са аварийни групи от РИОКЗ, от РИОСВ и от Гражданска защита, за да направят замервания на въздуха и концентрацията на амоняк.

Междуременно проверката на експерти от РИОСВ – Пловдив показа, че няма обгазяване в района на пивоварния завод "Каменица" в града след изтичане на амоняк от амонячната инсталация на завода.
При проверката се установи, че е възникнал пропуск в кондензор на амонячната инсталация.

От страна на "Каменица" АД са предприети действия по спиране и изолиране на инсталацията съгласно вътрешния план за действие при възникване на аварийни ситуации.