Президентът Георги Първанов прие днес на “Дондуков” 2 държавния секретар на Светия престол кардинал Анджело Содано. Държавният секретар на Ватикана освети в неделя новата католическа катедрала “Свети Йосиф” в столицата.

Президентът благодари за подкрепата на Светия престол в усилията на България да се интегрира в Европейския съюз, както и да постигне справедливо решение по делото срещу медицинските ни сестри в Либия.

България е част от Европа, от нейната култура, история, религия, каза кардинал Содано и изрази надежда, че в най-скоро време това ще бъде потвърдено политически и юридически.

България цени позицията на Светия престол и лично на папа Бенедикт ХVІ в подкрепа на разширяването на Европейския съюз като зона на сигурност, стабилност и просперитет. Високо ценим това и се надяваме, че то ще бъде чуто от страните членки на ЕС, заяви от своя страна министър-председателят Сергей Станишев на срещата си с кардинал Анджело Содано.

Премиерът Сергей Станишев подчерта пред кардинал Содано, че България подкрепя държавите от Западните Балкани за европейската и евроатланическата им интеграция. Той посочи още, че страната ни е успешен пример за поддържане на етническия мир и утвърждаване на традициите за религиозна търпимост.

Министър-председателят изрази пред госта си благодарността и удовлетворението си, че папа Бенедикт ХVІ продължава традицията да приема на аудиенция българска официална делегация в навечерието на 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Сергей Станишев оцени това като признание за приноса на българския народ към европейската цивилизация като съхранител и продължител на делото на светите братя Кирил и Методий.

Държавният секретар на Светия престол от своя страна заяви, че вижда в страната ни възраждане на духовните и религиозните ценности и пример за това е построената нова католическа катедрала в столицата.

На срещата присъстваха посланикът ни към Светия престол Валентин Божилов, апостолическият нунций в София монсеньор Джузепе Леанца, заместник-външният министър Любомир Кючуков и др.

Утре премиерът Сергей Станишев ще се срещне с папа Бенедикт ХVІ по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На 24 май ръководената от министър-председателят делегация ще поднесе цветя на гроба на Св. Кирил в базиликата “Сан Клементе” и пред българската плоча в базиликата “Санта Мария Маджоре”, където са получили признание славянските книги.