От ВМРО остро се противопоставят на решението на църквата да регламентира титлата „архонт".

Преди дни Синодът на Българската православна църква узакони непривичната за българската църковна традиция титла и си постави за цел скорошното създаване на регламент за нейното раздаване.
Така със задна дата се признават предизвикалите немалко спорове отличия, раздадени от владици в последните години, коментират войводите.

В писмо до синода заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов пита защо, след като с решение от 2007 г. синодът вече обяви титлата за незаконна, сега има промяна в становището.

В писмото се задава и въпросът не е ли било раздаването на титлата от страна на Галактион Старозагорски и от Николай Пловдивски нарушение на църковния канон, т.е. престъпление?

„След като досега е нямало регламент за раздаването на архонтските титли ще ги върнат ли настоящите носители?", пита още Костадин Костадинов.

„На какво основание владици от синода архонтисаха Слави Бинев, Мелик Пашаев и Петър Манджуков?", пита още заместник-председателят на ВМРО в обръщението си към владиците.

Според ВМРО Св. Синод ще раздава титлата срещу пари под формата на дарения за църквата. Колко струва титлата, пита в заключение Костадинов.