Фирми и консорциуми от 9 държави са подали документи за участие в обществената поръчка за изграждане на система за електронно таксуване на столичния градски транспорт. Тя трябва да се внедри във всички 1300 превозни средства, депата и пунктовете за продажба на карти, както и да бъдат обучени служителите. Прогнозната стойност на системата е 88 млн. лева, но зависи и от избраната оферта, предаде "Монитор".

Сред участниците има компании от Република Корея, Турция, Полша, Белгия, Германия, Испания, Румъния, Словакия. Участват и представители на родния бизнес.

В следващите три месеца предстои офертите да бъдат разгледани и да се пристъпи към избор на изпълнител. 

След въвеждането на новата система ще има възможност цената на билета да се определя според времето на пътуване или според изминатото разстояние, а не като сега всяко качване в градския транспорт да струва 1,60 лв., независимо дали човек се вози две спирки или прекосява целия град. Освен това с един превозен документ ще може да се ползва включително и метрото, за което сега трябва да се купува отделен вид билет. Друго удобство е, че картите за пътуване ще могат да се зареждат през телефон или домашен компютър, без да се налага да се чака на опашки, обясниха от Центъра за градска мобилност.

Все още не е ясно кога точно системата ще бъде внедрена, но се очаква това да стане най-рано след 1,5-2 години. Не е изключено след като бъде определен изпълнителят някои от останалите участници да обжалва избора.