Пожарът на Витоша е на броени метри от достигане на зелената гора над Бистрица.
Това стана ясно по време на пресконференция, организирана от представители на Партията на Зелените, протестиращи срещу промените в Закона за горите и доброволци при гасенето на пожара.

Пожарникарите са демотивирани, заяви доброволецът Димитър Кацов. Има недостиг на техника и липса на организация. „Опитваме се с трици да ловим маймуни", посочи Кацов.

По думите му от неделя се лъжат хората, че пожарът е ограничен и доброволци биват връщани, за да се поддържа спокойствие у гражданите.
Овладяването на пожара е илюзия, която се създава, за да не се посрами честта на Бойко Борисов като огнеборец, отбеляза доброволецът и добави, че за гасене на пожара няма нужни условия, нито оборудване. Налице е силен дефицит на помпи и резачки.

Александър Дунчев заяви, че пожарът до момента е ограничен откъм юг, но фронтът му върви към зелената гора над село Бистрица. „Дължината на фронтовата линия е около километър, а до Бистрица му остават само около 50 метра. Ако днес не успеем да овладеем ситуацията, ще стане страшно за България", категоричен бе Дунчев.

 

Активистите призоваха всяка помощ, която бъде предложена на държавата, да бъде приета от Външно министерство. По думите им България трябва да инвестира в средства за борба с пожари от въздуха. Активистите обвиниха държавните органи за неадекватни реакции още в самото начало, „когато пожарът можеше да бъде лесно овладян".

По думите на Андрей Ковачев от Зелените в резервата „Бистришко Бранище", където бушува пожарът, няма охрана, както е изискването по закона и това е забавило новината за разпространението на пожара.

Стана ясно, че на Витоша има достатъчно доброволци, но никой не ги организира в активни отряди. Доброволците трябва да бъдат обучени и да им бъде раздадена екипировка, която да ги предпазва от евентуални изгаряния. Това е още едно от нещата, с които не разполага българската пожарна организация, стана ясно по време на пресконференцията.

Андрей Ковачев допълни, че имаме голям процент гори в сравнение с другите европейски страни, но защитени при нас са само 5% от тях, което е предпоставка за рискови ситуации.