В навечерието на празника на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София в столицата беше извършено тържествено литийно шествие с пренасяне на частица от мощите на древните сердикийски мъченици - св. Климент Римски и св. Потит, предаде БНР.

С тържествен молебен мощите бяха положени и оставени за постоянно поклонение в старинния храм "Света София". Светините са дар за Българската патриаршия от папа Франциск.

Дарението бе получено от Софийската митрополия през пролетта, обясни монсеньор Христо Пройков, председател на епископската конференция на Католическата църква в България.

По дучмите му, "тези мощи са силно свързани с историята на нас, българите, защото Св. Климент повече от 10 г. е бил епископ в София, а Потит като един млад мъченик, живял през II в., пролял кръвта си", с което е станал първият мъченик за Христовата вяра на град Сердика.

Размяната на свети мощи е практика в отношенията между двете църкви.

"Радваме се на този безценен за нас християните в България и извън нейните предели дар", гласи тържественото слово на патриарх Неофит, прочетено от белоградчишкия епископ Поликарп.