Огромно количество умряла риба изплува в река Янтра близо до Великотърновското село Драганово. Въпреки че не знаеха какво е причинило масовия мор, хората от селото събраха рибата в чували и я разнесоха по домовете си, още преди екоинспекторите да вземат проби от водата, предаде Нова телевизия.

Пълната с умряла риба Янтра се оказа нещо обичайно за жителите на село Драганово. Случвало се е по няколко пъти в годината бреговете на реката да побелеят от риба и винаги, като днес си я събирали.

Хората са убедени, че едно от големите предприятия в Горна Оряховица убива рибата. Дори си имат израз за  замърсяването - „Пуснаха упойката".

Съвместна проверка на две служби - великотърновската екоинспекция и местното звено по  рибарство и аквакултури провери двата потенциално опасни замърсителя и посочи друга причина за масовата смърт на рибата - липсата на кислород и високата температура на водата.

„Водораслите, които са създадени в този участък на реката, допринасят до пълното изчерпване на разтворения кислород. Той е необходим за живота на рибата и това е довело според нас до замора на рибата", обясни директор РИОСВ Велико Търново Елена Григорова.