Мъртво море Мъртво море умира и може да бъде спасено само със сериозни усилия, заяви израелският министър на екологията Ехудит Неот, цитиран от вестник Guardian.

Мъртво море получава своето наименование заради високата соленост на водите си, в които не могат да живеят никакви водни обитатели. Тъй като морето от всички страни е обкръжено от пустиня, силните изпарения са довели до високата концентрация на солите и заради това къпещите се не могат да потънат. Край него има курорти, с множество луксозни хотели.

Сега Мъртво море е застрашено пресъхване и изчезване. За 20 години бреговата ивица се е отместила на 600 метра навътре, пише електронното издание NEWSru.

Хилядолетният баланс се поддържа от река Йордан, който е единственият водоизточник за Мъртво море. През последните десетилетия обаче Израел и Йордания използват водите на реката за поливане на огромни селскостопански площи и лишиха Мъртво море от единствения приток на вода.

Към бедите на уникалния воден басейн, който се намира в най-ниската точка от земната повърхност, на 420 метра под морското равнище, се добавя е небивалата суша през последните 5 години.

Дължината на Мъртво море е 61 километра, а ширината му е около 17 километра. Изследванията на израелски еколози показаха, че без енергични инженерни усилия нивото на водите ще спада с по един метър годишно, подземните води ще изчезнат, в околните земи ще се появят изменения в релефа, а животинският и растителният свят ще изчезне.

В препоръка на екоминистерството се казва, че за да бъде спасено Мъртво море трябва да се създаде нова инфраструктура от мостове и пътища.

Проблемът може да бъде решен и чрез използване на разликата в нивата на морето и останалите водоеми. Един от вариантите е да се построи канал между Мъртво море и залива Акаба. Водата, идваща от юг може би ще подобри ситуацията, но еколози предупреждават, че водата от Червено море е солена, за разлика от водите на река Йордан и това може да доведе до негативни последствия.